Jitan putkilla hehtaareittain lisää viljelyalaa pelloille

Jitan putkilla hehtaareittain lisää viljelyalaa pelloille

Farmimuna Oy tarvitsee kaiken mahdollisen viljan, mitä omista pelloista on mahdollista saada, sillä 400 000 kanaa syö vuodessa 13 miljoonaa kiloa rehua. Farmimunan omistajilla ja heidän perheellään on yhteensä 510 hehtaaria peltoja, joilla viljellään ohraa, kauraa ja vehnää. Kaikki pellot on putkitettu JITAn putkilla.

”Olemme laittaneet peltoon ainakin 3-4 km verran Jitan putkia” Farmimunan Jukka Isotalo sanoo.

Valtaojien putkittamisella on saatu aikaan isompi lohkokoko pelloille

”On saatu tehtyä 50 hehtaarin lohkoja, kun isot valtaojat jäävät putkituksen takia pois välistä. Viljelytekniikka kun kehittyy ja on isot koneet, niin jouduttaa paljon puintia, kun ei tarvitse jatkuvasti vaihtaa lohkoa. Isoimmat lohkot ovat 1,5 km pitkiä”.

Lohkokoon kasvattamisella on saatu ajankäytöllisen edun lisäksi myös rahallista hyötyä, kun polttoainetta säästyy ja satotaso nousee.

”Kaikki juolavehnäreunat ja rikkaruohot jää pois ja satotaso nousee. Lisäksi polttoainetta säästyy, kun ei tarvi lohkoa vaihtaa veto-ojan takia ja saadaan sekin hyötykäyttöön”.

Jitan putkiin päädyttiin hyvän laadun, asentamisen helppouden ja toimitusvarmuuden vuoksi

”Putket on helppo asentaa, kun niissä on hyvin yhteen sopivat muhviosat. Se on suuri tekijä. Lisäksi laatu on hyvä”.

Yhteistyö jatkuu myös tulevaisuudessa, sillä Isotalot laajentavat peltopinta-alaa mahdollisuuksien mukaan.

”Uusien peltojen mukana tulee aina perusparannettavaa ja myös tukittavia ojia”, Isotalo kertoo.

Farmimuna Oy on Oripäässä sijaitseva perheyritys, jonka liiketoiminta koostuu kananmunien jatkojalostuksista, pakkaamisesta, kananuorikoiden kasvatuksesta ja perinteisestä maataloudesta.