Saloy Oy ja Jita taistelevat yhteistyössä sinilevähaittoja vastaan

Saloy Oy ja Jita taistelevat yhteistyössä sinilevähaittoja vastaan

Insinööritoimisto Saloy Oy on vuonna 1978 perustettu yritys, jonka erityisalana on vesiensuojeluun liittyvät ongelmat ja niiden ratkaiseminen. Yhteistyö Jita Oy:n kanssa on jatkunut koko 2010-luvun.

Erikoisalaamme ovat olleet työt, joita aiemmin ei juuri ole tehty. Saloy Oy:n toimitusjohtaja, vesirakennusinsinööri Tapio Salminen: ”Jo ennen Saloy Oy:n perustamista olin viitisen vuotta työpäällikkönä Merenkulkuhallituksessa ja erikoistuin vedenalaisiin rakennustöihin, kuten majakoiden ja muiden merimerkkien rakentamiseen. Sitähän tämäkin työ sinilevähaittojen vähentämiseksi on, eli työtä veden alla”.

Sinilevä, eli oikealta nimeltään syanobakteeri, on maapallon vanhin eläin. Se on ollut täällä jo noin 3000 miljoonaa vuotta. Vertailun vuoksi mainittakoon, että ihminen on kävellyt kahdella jalalla vain kaksi miljoonaa vuotta.

Havaitsimme erään sattuman kautta vuonna 2005, että saamme sinilevän jäämään kiinni ennestään tuntemaani erikoissuodatinkankaaseen ja siitä lähti alkuun työmme sinilevän ja sen ravinnon eli fosforin poistamiseksi vesistöistä.

Vaikka ideat ovatkin lähtöisin Saloy Oy:stä, emme olisi pärjänneet näin hyvin ilman innovatiivista ja luotettavaa yhteistyökumppaniamme Jita Oy:tä.

Olemme saavuttaneet yhteistyössä Jitan kanssa erinomaisia tuloksia sekä sinilevän että fosforin poistamisessa vedestä.

Olemme saavuttaneet yhteistyössä Jitan kanssa erinomaisia tuloksia sekä sinilevän että fosforin poistamisessa vedestä. Koska työtämme voidaan kutsua ”mediaseksikkääksi” sen haastavuuden ja tärkeyden vuoksi, saan usein vastata tiedotusvälineille saavutuksiamme koskeviin kysymyksiin.

Eräs toimittaja kysyi kerran menetelmiimme tutustuttuaan, että onko sinilevän aiheuttamat ongelmat nyt siis voitettu. Vastasin hänelle: ”Sinilevä eli syanobakteeri on maapallon vanhimpana eliönä kohdannut taipaleellaan varmasti muitakin vastustajia kuin insinööritoimistomme ja Jita Oy:n ja pärjännyt kaikkien kanssa, eli etenemme työssämme nöyrinä mutta päättäväisinä”.

Insinööritoimisto Saloy Oy on perustettu vuonna 1978. Saloy on kehittänyt ja patentoinut monia hyödyllisiä tuotteita, joista mainittakoon yhtenä vuonna 1993 kehittämämme WC:n kaksoishuuhtelu, joka on jo lähes kaikkien maiden wc-pöntönvalmistajien tuotteissa.

Nykyään Insinööritoimisto Saloy Oy on keskittynyt sinilevähaittojen torjuntaan ja fosforikuormituksen vähentämiseen liittyvien menetelmien toteuttamiseen. Tätä työtä teemme yhteistyössä Jita Oy:n kanssa.

Insinööritoimisto Saloy Oy

Tapio Salminen

www.saloy.netwww.sinilevastop.fi