Muoviset putkituotteet ovat maanrakennuksen ykkösvalinta monesta syystä – lue miksi moni vaihtaa muoviin

Muoviputket ovat tuttu näky jokaisella työmaalla, jolla tehdään maanrakennusta. Käyttökohteita on monia ja muovi on noussut viime vuosikymmeninä ylivoimaisesti suosituimmaksi materiaaliksi putkituotteissa. Ennen käytössä olleet betoniset, kupariset, valurautaiset ym. materiaalista valmistetut putkituotteet ovat korvautuneet muovisilla putkituotteilla, joilla on monia etuja. Muoviputket ovat kevyitä, edullisia, helppokäyttöisiä, pitkäikäisiä sekä nykyään myös ympäristöystävällisiä.

Rakennus voi hyvin salaojaputkien ja sadevesiputkien ansiosta

Lähes kaikessa pohjarakentamisessa ja pihan ja perustuksen kuivatuksessa käytetään muovisia putkia sadevesien ja salaojavesien johtamiseen. Rakennuksen ympärille asennetaan salaojaputket, jotta rakennus pysyy terveenä ja kosteus ei pääse nousemaan rakenteisiin. Samalla kertaa asennetaan yleensä myös sadevesiputket, joiden avulla johdetaan katolta kerätyt rännivedet pois rakennuksen lähettyviltä. Salaojaputkien ja sadevesiputkien olemassaolo ja järjestelmän toimivuus on siis tärkeää rakennuksen kunnossa pysymisen, terveellisen asumisen, mutta myös kiinteistön jälleenmyyntiarvon kannalta.

Rännikaivot keräävät sadeveden talteen

Jotta katolta kerätyt sadevedet eli rännivedet saadaan kerättyä hyvin talteen, tulee rännien alle asentaa rännikaivot. Joissain yhteyksissä puhutaan myös ”rännisuppiloista” tai ”sadevesikaivoista”. Rännikaivoja on markkinoilla erilaisia käyttökohteesta, olosuhteista ja pihan pintamateriaalista riippuen. Yleisimmät mallit on varustettu halkaisijaltaan 110 mm putkiyhteellä, joka sijaitsee joko rännikaivon sivulla tai pohjalla. Rännikaivo on yleensä varusteltu ritilällä, joka kerää talteen sadeveden mukana mahdollisesti liikkuvat puiden lehdet, neulaset ym. epäpuhtaudet. Ritilän ansiosta epäpuhtaudet eivät pääse tukkimaan putkistoa ja ne on helppo puhdistaa pois rännikaivosta.

Sadevesikaivo kerää pintavedet ja pitää pihat kunnossa

Suuremmissa rakennuskohteissa tai sellaisissa tilanteissa, kun rakennettavalta alueelta kerätään pintavesiä talteen, voidaan kohteeseen asentaa ritiläkannella varustettuja sadevesikaivoja. Tällöin ne sijoitetaan sellaisiin kohtiin aluetta, johon vesi saadaan hyvin kerättyä. Paikka voi olla luontaisesti matala kohta tontilla tai sadevesikaivon sijainti on otettu muuten huomioon rakentamisen aikana. Sadevesikaivon kautta kerätyt vedet johdetaan usein samaan sadevesiviemäriin rännivesien kanssa, jotta järjestelmästä saadaan tehtyä mahdollisimman kustannustehokas.

Muoviset rumpuputket kestävät

Pienrakentamisessa ja väylärakentamisessa tarvitaan rumpuputkia liittymiä tehtäessä tai kohteen ollessa muutoin sellainen, jossa olosuhteet vaativat alitusrummun. Rumpuputkien halkaisijat vaihtelevat yleensä välillä 200-1000 mm riippuen kohteen olosuhteista. Rakennettaessa esim. uusi liittymä yleiseen tiehen liittyväksi, tulee liittymäkohtaan aina asentaa rumpuputki. Liittymän rakentaminen yleiseen tiehen liittyväksi vaatii luvan ELY-keskukselta ja heidän kauttaan annetaan myös muut ohjeet liittymän rakentamisesta, kuten käytettävän rumpuputken koko.

Tutustu muovisiin sadevesiputkiin, salaojaputkiin, rumpuputkiin ja muihin kestäviin muoviputkiimme >

Ammattilainen: Tilaa tuotteet suoraan Jitakaupasta 24/7.

Kuinka voimme auttaa?

Aina, kun puhutaan maanrakennuksessa tarvittavista putkista ja kaivoista, Jitan ammattilaiset ovat valmiita auttamaan. Soita meille, niin etsitään yhdessä sopiva ratkaisu kohteeseesi.

Jita on muoviteollisuusyritys Virroilta, joka valmistaa muoviputkia, maanrakennuskaivoja, hulevesien viivytysratkaisuja, jätevesijärjestelmiä, kompostoreja, kuivakäymälöitä ja laitureita. Tuotteemme ovat laadukkaita, kestäviä ja saatavilla takuulla järkevään hintaan. Ketteränä toimijana pystymme tarttumaan tehtävään kuin tehtävään ripeästi ja hoidamme hommat ammattitaitoisesti ja hyvällä meiningillä kerralla putkeen.