Salaojaputkia tarvitaan monessa tilanteessa – valitse oikeanlaiset putket käyttötarkoituksen mukaan

Salaojaputket ovat monikäyttöisiä ja siksi myös putkityyppejä ja -kokoja on runsaasti erilaisia. Yksi yleisimmistä salaojaputkien käyttökohteista on rakennusten perustusten salaojitus. Oli rakennus sitten suuri liikekiinteistö tai normaali omakotitalo, tehdään salaojitus nykyään käytännössä aina. Varsinkin vanhemmissa rakennuksissa salaojitus saattaa olla puutteellinen tai puuttua jopa kokonaan ja siksi salaojaremontit ovat yleisiä. Salaojituksella varmistetaan kosteuden pysyminen rakenteiden ulkopuolella, rakennuksen säilyminen terveenä ja siten pitkä käyttöikä. Salaojaputken seinämä on rei’itetty. Reikien kautta maaperän vesi pääsee putken sisälle ja se voidaan edelleen johtaa pois rakennuksen perustuksen lähettyviltä.

Yleisin putkihalkaisija rakennusten ympäryssalaojituksissa on 110 mm (ulkohalkaisija). Suurempien rakennusten salaojituksessa saatetaan käyttää suurempaa putkihalkaisijaa, esimerkiksi kokoa 160 mm. Se on kuitenkin melko harvinaista. Putket valmistetaan standardin mukaisesti, jonka vuoksi eri putkivalmistajien välillä putkihalkaisijat ovat samoja. Salaojaputkia valmistetaan yleisimmin 6 m pituisina salkoina ja ne on varustettu liitosholkilla eli ”jatkomuhvilla”, jonka avulla salot saadaan liitettyä toisiinsa. Rakennusten ympäryssalaojituksissa käytetään lisäksi tarkastuskaivoja, yleisimmin niissä kohdissa, joissa putken suunta muuttuu. Sopivaan kulmaan taivutettavia haara- ja kulmaosia on myös markkinoilta saatavilla. Nykyisten rakennusmääräysten mukaisesti sadevesiä (rännivedet ym.) ei saa johtaa salaojaputkistoon, vaan niille on rakennettava oma sadevesiputkisto.

Nykyaikaisella peltosalaojituksella lisätään pellon tuottavuutta

Suomessa peltojen kuivatus on välttämätöntä lähes joka pellolla. Pellon salaojituksella varmistetaan, että pelto kuivuu keväällä nopeasti ja pysyy syksyllä pidempään kuivana. Peltosalaojitus lisää viljelyn tehokkuutta ja mahdollistaa korkean tuottavuuden.

Peltoalueiden salaojitus toteutetaan usein pienempihalkaisijaisella salaojaputkella, joka toimitetaan kiepillä. Suuremmissa kohteissa salaoja asennetaan työhön tarkoitetulla salaojituskoneella. Peltoalueilla yleinen kehityskohde on valtaojien putkitus, jolla saadaan lisää viljelyalaa ja pinta-alaltaan suuremmat peltolohkot. Tässä yhteydessä käytetään yleisesti suurempia putkihalkaisijoita, joita myös valmistetaan rei’itettynä. Näin saadaan samalla toteutettua alueen kuivatusta, jos siihen on tarvetta.

Salaojaputket tuovat viihtyvyyttä ja ja pitkää käyttöikää liikenneväylille ja viheralueille

Muita hyvin yleisiä salaojituksen muotoja ovat viheralueiden salaojitus sekä liikenneväylien rakenteiden salaojitus. Viheralueiden salaojituksella lisätään alueen viihtyvyyttä, mukavuutta ja käytettävyyttä.

Liikenneväylien rakenteiden salaojituksella puolestaan varmistetaan väylän pitkä käyttöikä ja kunnossa pysyminen. Näihin kohteisiin on saatavissa suurempia putkihalkaisijoita kohteen vaatiman virtaaman mukaisesti.

Tutustu salaojaputkiimme >

Kuinka voimme auttaa?

Oli salaojituskohteesi sitten peltojen salaojitus, viheralueiden salaojitus, liikenneväylien rakenteiden salaojitus tai mikä vain muu, missä tarvitaan kestävät salaojaputket, Jitan ammattilaiset auttavat ja opastavat valitsemaan oikeat putket ja oheistuotteet projektiisi. Mikäli et ole varma, minkä kokoisen salaojaputken tarvitset – ota meihin yhteyttä!

Ammattilainen! Voit tilata tuotteet suoraan Jitakaupasta 24/7.

Jita on muoviteollisuusyritys Virroilta, joka valmistaa muoviputkia, maanrakennuskaivoja, hulevesien viivytysratkaisuja, jätevesijärjestelmiä, kompostoreja, kuivakäymälöitä ja laitureita. Tuotteemme ovat laadukkaita, kestäviä ja saatavilla takuulla järkevään hintaan. Ketteränä toimijana pystymme tarttumaan tehtävään kuin tehtävään ripeästi ja hoidamme hommat ammattitaitoisesti ja hyvällä meiningillä kerralla putkeen.